Denna veckas föreläsning i journalistik gästades av Pravit Rojanaphruk, en tydligt junta-kritisk journalist som blivit bortförd av militären med ögonblindel två gånger för "attitydjustering" och suttit i isoleringscell i 7 dagar.
Det var såklart väldigt intressant och framförallt uppfriskande att höra någon tala så fritt och passionerat om vikten av yttrandefrihet och demokrati när det politiska läget här bara blir tydligare och tydligare för mig.

På morgonen samma dag som Pravit gästade oss hade han publicerat en artikel på en hemsida om varför han är motståndare till den nya grundlag som jutan nu håller på att författa.  Till artikeln fanns en bild där han gav fingret till konstitutionen.
Han är tveklöst provocerande för jutan vilket vi fick bevittna under föreläsningen.
En eller flera personer har fått i uppdrag att bevaka allt som han publicerar så det dröjde inte länge innan det kom reaktioner på hans artikel...

Under pausen på föreläsningen ringde redaktören från tidningen där han arbetar och berättade att högt uppsatta personer hört av sig som ville att bilden omedelbart skulle tas bort. Redaktören undrade därför om han kunde tänka sig att gå med på detta. Efter någon minuts övervägning beslutade han sig för att låta bilden tas bort men endast om den ersattes med en text som förklarade att bilden tagits bort av författaren efter önskemål från juntan. Han förklarade för oss sedan hur han resonerade i sitt beslut. Bilden som funnits med i artikeln hade han även lagt upp på sin facebooksida med en länk till artikeln, som redan var sedd och delad av ett par hundra personer - bilden var alltså redan ute även om den togs bort från artikeln. Att bilden sedan ersattes av texten som meddelar att han ombetts utöva självcensur av ger snarare ännu mer slagkraft till vad som sägs i artikeln om hur jutan bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter med sin begränsade yttrandefrihet.

Om han inte hade gått med på att ta bort bilden hade han troligtvis blivit av med sitt jobb.
Även om han självklart skulle önskat att bilden var kvar resonerade han kring hur vi ibland måste ta strategiska beslut som strider mot vår innersta känsla för rättvisa för att kunna föra en långsiktig kamp för det vi tror på.

"It's like losing a battle for winning a war"

Kommentera

Publiceras ej