13/4
Den en timmes långa bilfärden från Sanur till Ubud, hjärtat av Bali, var en upplevelse i sig. Slingriga vägar och en natur runtomkring som skiftade från risfält till djungel och massor av statyer av mer eller mindre obehagliga varelser överallt.  Ubud är en väldigt vacker stad med små gator, höga backar och massvis av små butiker med en genuin känsla. Och inget skräp någonstans. Det verkar som att människor som är här verkligen är måna om att bevara den naturliga skönheten, som tur är.
 
Hotellet vi kom till var ett paradis i sig. Ett avskilt boende på en paralellgata till huvudgatan, med bara 5 minuters promenad till alla restauranger. En pool med utsikt över ett risfält och två beanbags med inbyggt ryggstöd vid poolkanten. Inget ljud från trafik, bara ett konstant sus från syrsor, grodor, fåglar och prassel från palmbladen.   

När vi installerat oss på hotellet och bestämde oss för att koppla av där i några timmar innan vi gav oss ut på lunch kom regnet. Himlen öppnade sig och det öste ner regn som jag aldrig sett det göra förut. Satte mig under taket på terassen och bara beundrade intensiviteten i regnet. Regndropparna var så stora att vattnet från poolen skvätte upp och åskan som sedan kom bullrade så mycket att det vibrerade i kudden jag satt på. Det pågick i så många timmar att det inte var lönt att vänta in att det skulle avta så  vi gick ut i regnet för att hitta ett ställe att äta lunch på. Regnmassorna och den branta backen gjorde att det var ett halt äventyr att ta sig upp för kullerstenarna.

Maten på Bali var fantastiskt god. På varje restaurang fanns flera olika vegetariska rätter att välja mellan så en stor del av resan har gått åt till att äta eftersom utbudet inte är lika varierat där jag bor i Thailand. Efter middagarna avslutade jag dagen med att guppa runt i poolen en stund och sedan inta sängläge med min bok. Det har verkligen varit en lyxig semester.


14/4
Vi väcktes 04:30 av granntuppens galande, och strax därpå stämde resten av tupparna i byn. Och sedan svarade även en hund med att yla. Ljudet från syrsorna och grodorna  surrade i bakgrunden och fåglarna började kvittra. Jag väcktes med andra ord av en djurkör på min födelsedag.

Vi började dagen med en promenad på fantastiskt vackra Campuhan ridge walk. En promenadstig på några höga kullar lite utanför stan med ängar med högt gräs och dalar på båda sidorna täckta med träd. Med andra ord var det tusen nyanser av grönt överallt.

Stigen ledde oss till en liten by där det fanns flera olika konstgallerier. Utanför en butik satt en äldre herre och målade ägg med en tunn tunn pensel.  Vi började prata och han berättade att han själv målat alla ägg och alla tavlor som fanns i butiken. Han berättade att han målar här uppe i byn och säljer sedan majoriteten av verken till butikerna i Ubud som sedan säljer dem vidare. Gick såklart in och blev djupt imponerad. Vi pratade en del och han visade hur han målar traditionell indonesisk konst som i sig är väldigt detaljerad.. och det slutade med att jag köpte en tavla som tagit honom 3 dagar att måla. Ser fram emot att få sätta upp den hemma i lägenheten. Ett väldigt fint minne.

Vi gick sedan tillbaka till hotellet för att svalka oss i poolen innan vi begav oss ut på nästa äventyr, The Sacred Monkey Forest Sanctuary.
Det är ett stort djungelområde i Ubud där massor av små apor bor. Otroligt mäktig natur som ni kommer se på bilderna här nedanför.
Vid ingången fanns ett stort plakat med saker att tänka på, som att de är väldigt nyfikna och om du håller i en vattenflaska kommer en apa garanterat vilja ha den, och då är det bäst att bara ge mig sig.

När vi gick ner på en avsides stig satt det en liten apa mitt på stigen. När jag närmade mig klättrade upp på mig från min fot, upp på benen, upp till min axel och satte sig där lugnt och började pilla i mitt hår efter kryp. Han var så liten och varm och mjuk. Det var ännu en fin födelsedagsupplevelse.

Vår födelsedagsmiddag åt vi sedan på en restaurang som visade sig ha kaniner som husdjur som fritt sprang omkring i trädgården där vi satt och åt. Det var nog den sötaste middagsunderhållningen jag haft.
Vi avslutade födelsedagen med att ta en drink på baren Laughing Buddha som dagen till ära hade ett grymt liveband  med en sångaremed gudabenådad röst och en kvinna på tvätflöjt.  De spelade låtar av Stevie Wonder (Mon cherie amour), Sting (fragile) och andra legender och därmed var min födelsedag fulländad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Campuhan Ridge Walk
 
 
 
 
 
 
Monkey Forest

 
Monkey Forest